zondra.hr

Vrt – kamenjari
Objavljeno 3.5.2010. u Dom i uređenje

Vrt – kamenjari

Današnja tema su kamenjari. Vjerujem da se pitate što vam je sve potrebno za izradu kamenjara, kakav materijal…? Za hortikulturno uređenje pri oblikovanju vrtova koristimo biljni materijal, drvo i kamen kao građevinski materijali, te vodu kako za potrebe raslinja, tako i kao ukrasni element.

Kamen je prirodni materijal bez uporabe kojeg, danas ne bi mogli graditi. Na isti je način kamen postao nezaobilazni materijal pri uređenju okućnica. Možemo ga koristiti na različite načine, ali uz to moramo poštivati nekoliko važnih pravila, kako ne bi bacili svoj trud i novac uzalud. Kamenje koje primjenjujemo u vrtu, mora biti oblikom i bojom slično okolnom kamenju koje se nalazi u prirodi ili je već ugrađeno u ograde, suhozidine ili stube, a sve zajedno moramo uzeti iz neposredne okolice vrta. Da bi se napravio dobar kamenjar potrebno je znanje o njegovoj konstrukciji. Mislim da je dobro posavjetovati se sa stručnjakom koji se bavi krajobraznom arhitekturom ili kupiti jedan od mnogih primjeraka knjiga o vrtu. Ja sam osobno učinila jedno i drugo, uzela onoliko informacija koliko mi je bilo potrebno i krenula na posao. Naravno imala sam i pomagače koji su mi donijeli veliko i teško kamenje jer to sama nebih mogla. Neki kažu da je dovoljno nasuti humak zemlje i u njega poslagati kamenje, posaditi bilje i kamenjar je gotov. To sam i ja napravila kada sam prvi puta radila kamenjar. Ali nakon nekog vremena sam uvidjela da sam jako pogriješila.

Na što paziti?

 • Najprije je potrebno označiti površinu na kojoj će se smjestiti kamenjar.
 • Nakon toga treba iskopati postojeći teren ispod te oznake u dubini od 40 cm, što ovisi o kvaliteti tla.
 • U iskopani bazen treba nasuti tucanik ili krupni šljunak, koji će služiti kao drenaža.
 • Na tucanik treba položiti foliju geotekstila, pa sloj krupnog pijeska. Folija je crne boje i može se kupiti u svakom boljem vrtnom centru.
 • Tek onda pristupamo polaganju kamenja i dajemo mašti na volju.

Što savjetuju stručnjaci:

Za suhozidine upotrebljavamo plosnato sedimentno kamenje, a ležišta ispunjavamo glinom ili ilovačom bez kamenih primjesa. Kamenje postavljamo što vodoravnije. Ležišta u vodoravnom položaju moraju biti povezana u neprekinute linije. Okomite fuge (utore) postavljamo tako da ne budu povezane već da se sasvim slučajno spuštaju na horizontale. Jačina i debljina kamena mora biti usklađena s visinom zida.

Osobito kod niskih zidina ne smijemo upotrijebiti suviše glomazno kamenje i obrnuto, kod visokih zidina tražiti ćemo veliko kamenje, koje djeluje statički solidnije. Ako želimo da suhozidine igraju ulogu mjesta za sjedenje, njezina kapa mora biti od istog kamena ali obrađenog kao ploča. U tom slučaju visina zidića mora iznositi 45-50 cm.  Kad gradimo suhozidine koje će držati veću količinu zemlje, moramo cijelu njezinu konstrukciju nagnuti prema silama pritiska – prema toj uzvisini.  U veće fuge u suhozidini možemo posaditi jastučaste sadnice trajnica, ali i u tom slučaju se ne smije pretjerivati sa sadnjom i njezinom gustoćom.

Za bilje postoje druga mjesta na kojima će zelenilo doći do izražaja i gdje će obaviti svoju funkciju na najbolji način. Moramo paziti da ne gradimo suhozidine samo radi ukrasa i da na umjetni način stvaramo razlike u visini. One moraju biti prirodni potporanj i djelovati uvjerljivo. Prema razlikama u visini izgrađujemo i oblikujemo njihov izgled. Da bi trajnice u kamenjarima dobro uspijevale moramo im staviti na raspolaganje dovoljnu količinu zemlje koja se sastoji od donjeg glinastog sloja i gornjeg sloja humusne plodne zemlje.
Prije sadnje trajnica, moramo dobro proučiti svaku vrstu zbog različitih zahtjeva prema tlu, vlazi i svjetlosti. Nekim je trajnicama potrebno kiselo šumsko tlo, druge zahtijevaju dobro dreniranu podlogu, neke vole jako sunce, druge su prilagođene hladovini i sl. U pravilu jastučaste trajnice cvatu u proljeće, ali su i kasnije lijepe i s različitim nijansama zelene boje. Upotreba sitnijeg kamena u oblikovanju tako zvanih suhih potoka nije česta pojava kod nas. Međutim, fascinira svojom jednostavnošću i primjenjivošću. Na područjima gdje nema vode za razbacivanje, možemo oblikovati korito potoka od krupnog i sitnog šljunka, a uz zacrtanu obalu postavimo veće komade kamenja. Bitno je da se iskopano korito najprije pokrije geotekstilom kako ne bi u korito potoka rasla trava i korov. Geotekstil se polaže na tanki sloj pijeska. Ovakav potok može biti dugačak, s uskim i širokim dijelovima, može prolaziti gdje god nam to odgovara, preko njega možemo sagraditi i mostiće, a kad padne obilnija kiša, u njemu će biti na neko vrijeme i prava voda. U njegovoj neposrednoj okolici posadimo odgovarajuće raslinje pri tom pazeći da nije robusno i da se ne razrasta previše kako ne bi sakrilo pogled na potok.

Korištenje kamena

 • Kamen u vrtu se može koristiti i kao prijelaz prema drugim upotrijebljenim materijalima u vrtu.
 • On može biti i fontana u nekom jezercu, iz kamena može curiti voda nekog slapića i sl.
 • Namjena kamena u vrtu je toliko raznolika, da je mašta jedino ograničenje.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći da i sami napravite svoj kamenjar. Uzmite od svega pomalo kao i ja savjete stručnjaka, literaturu i svoje vrijedne ručice i krenite na posao.

Vaša, zondra.hr

Print Friendly

Slični članci

14 komentara

 1. Claudia Tessitori
  Claudia Tessitori 3. svibnja 2010. u 14:04

  stvarno si si dala truda!! kao i uvijek!!! svaka čast draga :))

  Odgovori
 2. Biljana Pantelic Adzaga
  Biljana Pantelic Adzaga 3. svibnja 2010. u 14:09

  Draga jako dobar tutorial za kamenjare, ako netko bude zainteresiran, znam na ciju stranicu, cu ga uputiti.Bravo.
  Ako ovaj tjedan budes isla do grada, javi se:))

  Odgovori
 3. NATALIA SIDONIA
  NATALIA SIDONIA 3. svibnja 2010. u 14:57

  Sandric
  samo da ti se javim nakon dugo dugo dugo
  nisam vrijedna kao ti, ali zato uzivam citajuci i gledajuci zvoj blog

  Black/White

  Odgovori
 4. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 3. svibnja 2010. u 15:06

  Hvala draga Claudia, pusee!

  Odgovori
 5. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 3. svibnja 2010. u 15:08

  Biljana hvala puno!!!
  Vidimo se ovaj tjedan:)
  Pusee!

  Odgovori
 6. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 3. svibnja 2010. u 15:09

  Black/White dobrodošla opet na moj blog.
  Drago mi je da ti se sviđaju moje pisanje i blog, uživaj!
  Pusee!

  Odgovori
 7. Sandra
  Sandra 3. svibnja 2010. u 17:13

  Mala, svaka čast!Ti bi fakat ogla pisati priručnike!

  Odgovori
 8. Ivana
  Ivana 3. svibnja 2010. u 18:15

  Uh, znaš da sam mislila napraviti kameniti vrt, ali iako si ti to savršeno opisala, tek sad vidim koliko je to posla! Mislim da će pričekati neko vrijeme, ali dotad ću uživati u tvojim slikama.

  Odgovori
 9. Phoenix
  Phoenix 3. svibnja 2010. u 20:12

  Hvala ti što si sa nama podijelila tvoja saznanja i iskustvo sa kamenjarom. Ja sam u fazi dogovora sa mojim muškim u obitelji oko bar jednog malog kamenjara…jer ih zaista volim…
  Odoh još jednom da pročitam…zaista si bila vrijedna pa nam lijepo pojasnila.
  Pusa

  Odgovori
 10. kraljica majka jassi
  kraljica majka jassi 4. svibnja 2010. u 12:03

  odlicno stivo i upute. znas sta…mogla bi ti doci do mene n amore da starom mome otmem dio zemlje i navalim u akciju.
  divan ti je vrt
  dobro odabires teme i vrlo elokventno to prezentiras

  Odgovori
 11. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 4. svibnja 2010. u 13:09

  Sandra dobra ti je ideja, tko zna što će meni sve pasti napamet?:))
  Pusee!

  Odgovori
 12. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 4. svibnja 2010. u 13:09

  Ivana hvala!

  Odgovori
 13. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 4. svibnja 2010. u 13:10

  Phoenix drago mi je da sam ti pomogla barem malo, hvala što me čitaš i komentiraš.
  Pusee!

  Odgovori
 14. Kreativka sa srcem
  Kreativka sa srcem 4. svibnja 2010. u 13:11

  kraljice majko jassi nema frke, budemo mi tatu nekako zabavile i nagovorile ga da se ostavi pomidora i krumpira u vrtu:)))

  Odgovori

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena sa *