zondra.hr

Naranča – zlatno voće bogato vitaminom C
Objavljeno 22.11.2012. u Zdravlje i prehrana

Naranča – zlatno voće bogato vitaminom C

Većina ljudi naranče povezuje s velikim količinama vitamina C i rado ih konzumira tijekom cijele godine. I potpuno su u pravu jer samo jedna naranča sadrži više od dnevnih potreba odrasle osobe za tim vitaminom, a to je 53mg/100g. Vitamin C pomaže pri nastajanju kolagena koji je neophodan za zdravlje naše kože.

Budući da je antioksidans, vitamin C sudjeluje i u obrani organizma protiv bakterijskih upala i drugih bolesti. Naranča, lat. Citrus sinensis, je najrasprostranjenije citrusno voće koje se uzgaja u tropskoj i suptropskoj klimi. Potječe iz Indije i Kine, a neke vrste su vjerojatno nastale na sjeveroistoku Bangladeša još prije 7000 godina.

Nutritivne prednosti naranče

Uz vitamin C, naranča sadrži i 270 fitotvari, flavonoide koji štite od bolesti srca i nekih drugih bolesti, vlakna i pektin. Pektin je vrsta topivog prehrambenog vlakna koji se nalazi u većini voća, a posebno u limunu, crvenim jabukama i crvenom ribizlu.

Vrste naranči 

  • Najpoznatije su jaffa naranče koje se posebno ističu zbog svoje sočnosti, slatkog okusa i lijepog mirisa. Podrijetlom su s Bliskog istoka, ali već nekoliko godina ih možemo naći u toplijim krajevima diljem svijeta. Po njoj su nazvani jaffa keksi.
  • Crvene naranče su manje veličine i uzgajaju se uglavnom u Italiji
  • Navel naranče su bez sjemenki.
  • Gorke seviljske naranče koje se koriste uglavnom samo za marmeladu.
  • Naranče valencija imaju tanku koru i pune su soka.
  • Velike naranče su jako sočne, lako se gule, a možemo ih prepoznati po ispupčenju na jednom kraju.

Upotreba naranče

Naranče se najčešće konzumiraju svježe, kao dodatak voćnim salatama, cijedimo ih za sok i od njih pripremamo ukusne deserte. Osušeni cvjetovi naranče u Španjolskoj se koriste za kuhanje čaja, kod nas u Dalmaciji od narančine kore rade se vrlo ukusni arancini, a široku primjenu našla je i u raznim jelima i kao dodatak kolačima.

Kora naranča je bogat izvor pektina, a poznato je da se pektin koristi pri zgušnjavanje marmelade. Od narančinog želea rade se svima poznati jaffa keksi, proizvodi se eterično ulje, a vrlo često se naranča upotrebljava i u proizvodnji kozmetike te parfema.

Zanimljivosti o naranči

  • Stablo naranče je u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi te se stoga u nekim zemljama koristi za ukrašavanje buketa na vjenčanjima, a mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu kao poseban ukras.
  • Naranča je navodno sudjelovala i u početku trojanskih ratova jer je “zlatna jabuka” (Hesperidum mala) koju je Paris dao Afroditi vjerojatno bila naranča.
  • U Feng Shuiu narančino stablo se smatra simbolom bogatstva i blagostanja, a oni koji slave kinesku Novu godinu, na stol tradicionalno stavljaju naranče i mandarine kako bi dozvali sreću tijekom sljedećih 12 mjeseci.
Print Friendly

Slični članci

3 komentara

  1. Ivana G.
    Ivana G. 23. Studeni 2012. u 15:11

    bravo … odličan članak. svaki puta naučim nešto novo .. neotkriveno
    Hvala ti :)

    Odgovori
  2. Regina
    Regina 26. Studeni 2012. u 01:48

    Wow! Your blog looks so different, so beautiful. I just love the new look, and I love oranges, and I have at least one a day, maybe that’s why I rarely get a cold.

    Have a nice week :)

    Odgovori
  3. Tereza
    Tereza 28. Studeni 2012. u 16:59

    Love orange, orange juice, orange cakes, orange fragrances and the color itself.
    Beautiful pics, as always.
    Have a nice day.
    Tereza

    Odgovori

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena sa *