zondra.hr

Američke palačinke
Objavljeno 8.3.2013. u Recepti

Američke palačinke

Tradicionalno i dobro poznato jelo u Americi, najčešće za doručak, svakako su američke palačinke. Njihova glavna karakteristika, za razliku od naših domaćih europskih palačinki je da im se dodaju sredstva za podizanje, odnosno prašak za pecivo. Vidljivo su deblje, ali i manje od naših, promjera svega 7,5-8 cm.

Poslužuju se najčešće uz javorov sirup, svježe voće ili maslac od kikirikija.

Sastojci:

  • 200 g mekog brašna (za dizana tijesta)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 jaja (odvojena)
  • 300 ml mlijeka
  • 1 žličica maslaca
  • 2 žlice meda
  • malo soli
  • svježe borovnice
  • suncokretovo ulje


za posluživanje:

  • svježe voće po želji (borovnice, jagode)
  • Javorov sirup
  • sladoled od vanilije i nasjeckan pistacio za dekoraciju

Postupak :

1. Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Jaja odvojite, pa žumanjke dobro istucite s mlijekom, medom i žličicom maslaca, dodajte suhe sastojke i sve dobro pjenjačom izmiješajte. U zasebnoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih u nekoliko navrata umiješajte u smjesu brašna i žutanjaka.

2. U tavi za palačinke zagrijte dvije žlice suncokretova ulja ili jednu žličicu maslaca. Većom kuhinjskom žlicom izlijte tijesto da u isto vrijeme dobijete dvije ili tri palačinke veličine otprilike 7,5-8 cm, po želji dodajte im svježe borovnice. Pecite oko tri minute na srednje jakoj vatri dok se na površini ne pojave mali mjehurići ili do zlatno žute boje, a zatim okrenite palačinke i pecite još 2-3 minute.

3. Palačinke slažite na topao tanjur jednu iznad druge, prekrijte ih kuhinjskim papirom kako bi održale toplinu. Poslužite ih uz javorov sirup, ostatak borovnica ili voće po vašoj želji ili uz sladoled od vanilije dekoriran sjeckanim pistacijem.

Nada Duhović
Just Good Food

Print Friendly

Slični članci

2 komentara

  1. It's Me
    It's Me 8. Ožujak 2013. u 13:35

    What a delicious pancakes !! happy weekend darling…love Ria….xxx..

    Odgovori
  2. tina
    tina 8. Ožujak 2013. u 17:30

    svakako ću probati!

    Odgovori

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena sa *